Poľovníctvo

Rybárstvo

Anketa

Zaujíma vás skôr problematika:

Hlasovalo 9354 účastníkov

všetky videáVideo

VIDEO:
Sviečka na hladine

Aktuálne vydanie

Najčítanejšie

Verzia pre iPad

Poľovníctvo a rybárstvo pre iPad

 poslať  |   vytlačiť  |   diskutujte  |   napíšte nám | Hodnotenie: *****

Údenie rýb

21.01.2014
Úlovky si pripravujeme rôzne, skúsili ste údenie?...

Úlovky si pripravujeme na rôzne spôsoby, no skúsili ste už údenie?

V príjemnom prostredí s príjemnými ľuďmi sa zvrtne debata na hocičo. Na mňa ako aktívneho rybára padla otázka, či som už niekedy skúsil údiť ryby. Priznám sa, hoci žijem v dome, domáce zabíjačky a príprava údenín mi nie sú cudzie, ryby som ešte neúdil. Aj preto som začal pátrať, ako na to. S poznatkami sa rád podelím.

Svojpomocne

Ryby sa môžu údiť na teplom či studenom dyme, v rýchloudiarni a podobne. Ja som si zaumienil zadovážiť si prenosnú rýchloudiareň, aby som ju mohol použiť priamo na rybách alebo na rôznych spoločenských akciách. Na „nete“ som objavil schému, ktorá ma naviedla na správnu cestu. Manželkin strýko je zručný klampiar, a keď som mu ukázal nákres, za dve hodiny bola udiareň na svete. Z hľadiska hmotnosti i životnosti ju zhotovil z trvácneho, 1 až 3 milimetre hrubého plechu. Rozmery som zvolil aj podľa antikorového roštu kúpeného za pár eur v miestnom železiarstve. Takýto rošt sa totiž ľahko čistí.

Výber suroviny

Chcel som skúsiť údiť viacero druhov naraz, a preto som postupne nachytané ryby zamrazil. Niekoľko hodín pred údením ich treba rozmraziť a vložiť do soľného roztoku. Receptov je mnoho, spomeniem jeden, pri ktorom nepotrebujeme váhu na presné určenie hmotnosti soli. Takže, do primeranej misky vložíme stredne veľký zemiak, zalejeme ho vodou, v prepočte päť litrov vody na kilogram rýb. Postupne pridávame soľ, kým sa nezačne zemiak v roztoku vznášať. To signalizuje správnu salinitu vody. Do takéhoto roztoku vložíme ryby minimálne na tri hodiny. A potom ich môžeme údiť. Presnejší postup je, že do litra vody pridáme 50 až 80 gramov soli. Objem vody opäť určíme podľa množstva rýb. Možno sa niekomu bude zdať tento pomer „prislaný“, ale ryby bez určitého množstva soli nemajú tú správnu chuť. Do takto osolenej vody možno pridať bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a podobne. Ale pozor! Práve pri údení rýb býva menej niekedy viac. Na údenie vyberáme skôr „tučnejšie“ druhy rýb, vhodný je kapor, pleskáč, podustva či pstruh dúhový.

Poďme na to!

Väčšie druhy rýb porciujeme, menšie necháme vcelku. Brušnú dutinu otvoríme a zaistíme drievkom, ktoré tam, pre „preúdenie“ celej ryby necháme po celý čas údenia. Ryby po vybratí z nálevu osušíme. Medzitým si pripravíme udiareň. Dno rýchloudiarne vysypeme hrubšími pilinami. Stolitrové balenie takýchto pilín z tvrdého dreva kúpime v špecializovanej predajni, ktorá sa zaoberá zabíjačkovými komponentmi. Na jedno údenie som použil asi tri hrste, takže tento objem vydrží na 30 údení. Nad piliny položíme rošt a na ten po zohriatí udiarne dáme ryby. Udiareň položíme na otvorený oheň, ktorý spôsobí jej rozžeravenie. Piliny začnú tlieť, a až vtedy vložíme do udiarne ryby. Teplota stúpa a ryby sa nielen údia, ale zároveň grilujú. Udiareň prikryjeme a o 30 – 45 minút sú ryby hotové. Medzitým ich v polčase ešte obrátime, prípadne dosypeme či rovnomerne rozhrabeme tlejúce piliny.

Keď som asi po dvadsiatich minútach nazrel do udiarne, voda v rybách krásne bublala, čo bol neklamný znak toho, že ryby sa grilujú. Ku koncu som častejšie kontroloval vzácny obsah, aby som to s údením neprehnal. Grilované a vyúdené ryby majú krásnu vôňu a farbu. Je dobré nechať ich trochu ochladiť, konzumovať sa však dajú aj teplé. Pozor, ak vychladené ryby odložíte do chladničky, údená vôňa sa v chladničke udrží, až kým ju neumyjete. Samozrejme, k rybe patrí suché biele víno a chrumkavé pečivo. Dobrú chuť, priatelia.

Ing. Roman Zupko


pre hlasovanie musíte byť prihlásený

Hodnotenie článku

hodnotenie: 0/10
hlasovalo: 0

 

Diskusia k článku

K tejto stránke neexistuje žiaden príspevok v diskusii.